Vliegende start of stille dood?

Hoe kun je bewonersinitiatieven in de beginfase ondersteunen?
Participatie & communicatie
Fluor
Tijd: 15:15 -
16:15
Spreker(s):
Djoera Eerland
Els Holsappel
Koen Hordijk
Wijnand Jonkers
André Jurjus
Dennis Kerkhoven
Anke Russel-Veefkind
Siward Zomer
Djoera EerlandBuurkrachtSinds 2014 betrokken bij Buurkracht en elke dag bezig om onze ondersteuning aan bewonersinitiatieven nòg beter te maken, zodat zij hun buurkracht succesvol kunnen inzetten. Hiervoor werkt hij nauw samen met universiteiten, hogescholen en kennisnetwerken.
x
Els HolsappelNP RESEls Holsappel werkt als thematrekker lokaal eigendom en als communicatieadviseur bij NP RES. Als thematrekker Lokaal eigendom draagt ze bij in de kennisontwikkeling, het delen van kennis en ervaring op het gebied van lokaal eigendom en ondersteunt ze RES-regio’s op dit thema, onder andere bij de verankering in beleid. Als communicatieadviseur is ze betrokken bij de thema’s energiesysteem en wind, onder andere bij de projecten De wereld van B, Transform.Hackathon en de Helpdesk Wind op Land. Ze is bestuurder van de lokale energiecoöperatie BrummenEnergie.
x
Koen HordijkWoerden EnergieKoen Hordijk ziet de energietransitie als misschien wel de grootste uitdaging van deze tijd. Verbetering van het klimaat, het milieu en de leefomgeving zijn daarbij grote thema’s. Voor Koen is de energietransitie pas geslaagd als iedereen in Woerden mee kan doen.
x
Wijnand JonkersProvincie Utrecht
x
André JurjusEnergieSamen
x
Dennis KerkhovenGebiedscoöperatie Rivierenland
x
Anke Russel-VeefkindEnspijk
x
Siward ZomerEnergie Samen, ParticipatiecoalitieSiward Zomer is coöperatief directeur van Energie Samen de branchecoöperatie van energiecoöperaties en secretaris van de Europese federatie van Energiecoöperaties REScoop.eu en bestuurslid bij de NVDE. Hij zit namens de energiecoöperaties en agrariërs met windturbines aan de elektriciteitstafel van het klimaatakkoord. Siward is 7 jaar voorzitter geweest van coöperatie De Windvogel en heeft verschillende coöperatieve windparken mede-ontwikkeld. Hij is daarnaast nog STAK bestuurder bij Windpark Zeewolde en Windpark Duurzame Energieproductie Exloermond.

In zijn vrije tijd is hij bestuurder bij twee lokale energiecoöperaties in Amsterdam, De Groene Hub (Gaasperdam) en MeerEnergie (Watergraafsmeer).
x

Voor een toekomstbestendig, decentraal en sociaal energiesysteem zijn lokale initiatieven van bewoners keihard nodig. Maar, alle begin is moeilijk en dat geldt zeker voor beginfase van bewonersinitiatieven. Dit kan behoorlijk taai zijn; wet en regelgeving werkt niet mee, samenwerking tussen gemeente en inwoners, is er een businesscase? Vaak horen we over succesverhalen achteraf, maar in deze sessie delen we praktijkervaring van 2 cases uit de vaak lastige beginfase.