Wat is de RES?

Hoeveel en waar we grootschalig zonne- en windenergie gaan opwekken staat in de Regionale Energiestrategie, of kortweg RES. Gemeenten, provincies en waterschappen stelden 30 energieregio’s in Nederland samen die elk inmiddels een RES 1.0 maakten. In elke regio werken gemeenten, provincies en waterschappen samen met inwoners, bedrijfsleven, netbeheerders, energiecoöperaties en maatschappelijke organisaties. Bij elkaar moeten de plannen van de 30 regio’s uiteindelijk optellen tot het opwekken van minimaal 35 TWh duurzame energie op land in 2030. Dit is één van maatregelen uit het Klimaatakkoord. De 30 regio’s zijn nu bezig met de uitvoering van de RES 1.0.

Het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie (NP RES) ondersteunt de 30 regio’s bij het maken en uitvoeren van de RES’en.

Meer weten over de RES? Neem een kijkje op de website. Daar kun je je ook aanmelden voor de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de ontwikkelingen over de RES. Of volg ons op LinkedIn en Twitter.

Uit de praktijk

Het is niet nodig om zelf opnieuw het wiel uit te vinden. Laat je inspireren door onze praktijkverhalen!

Vraag en antwoord

Ben je in gesprek over de RES en wil je feiten checken of antwoorden vinden op veelgestelde vragen? Check dan onze RES-gespreksassistent.