Veiligheidszorgen als onderdeel van de energietransitie

Energiesysteem
Mission 2
Tijd: 11:15 -
12:15
Spreker(s):
Jan van Belzen
Ira Helsloot
Jan van Belzen BarendrechtJan van Belzen is voorzitter van de werkgroep Bestuurlijk Omgaan met Veiligheidsrisico's van de Energietransitie in Nederland (BOVEN). Hij heeft langdurige ervaring met leidinggeven aan processen ter bevordering van veiligheid op de thema's energietransitie, transport, spoorwegen en tunnels. Tot 1 oktober 2021 was hij burgemeester van Barendrecht.
x
Ira HelslootRadboud Universiteit te Nijmegen en CrisislabIra Helsloot is hoogleraar Besturen van Veiligheid aan de Radboud Universiteit Nijmegen en houdt zich bezig met onderzoek naar proportioneel veiligheidsbeleid en crisisbeheersing. Ook is hij editor van het Journal of Contingencies and Crisis Management. Hij is oorspronkelijk gepromoveerd als wiskundige. Sinds 1994 doet hij onderzoek naar rampenbestrijding & crisisbeheersing, fysieke veiligheid en proportioneel veiligheidsbeleid. Ira heeft ervaring als adviseur: van 2003 tot 2007 werkte hij als directeur crisis en veiligheid bij het COT Instituut voor Veiligheids- en crisismanagement. Hij heeft ook als ervaring als ambtenaar: van 2005 tot was hij lid van de korpsleiding van brandweer Amsterdam.
x

RES gaat nu de uitvoeringsfase in. Daarbij gaan dingen veranderen, ook in de leefomgeving. Bestuurders krijgen daarom steeds meer te maken met vragen en zorgen over veiligheid. Hoe ga je daar als bestuurder mee om? En hoe kan je dit in perspectief zetten van de feitelijke risico’s?

Twee bestuurders van de werkgroep Bestuurlijk Overleg voor een Veilige Energietransitie in Nederland (BOVEN) gaan in gesprek over de omgang met veiligheidszorgen van burgers. De werkgroep zoekt manieren om het lokaal bestuur een integraal perspectief op veiligheids- en gezondheidsrisico’s te bieden als ondersteuning bij de lokaal bestuurlijke opgave om de energietransitie te realiseren.

De energietransitie zorgt voor nieuwe risico’s, maar leidt ook tot een afbouw van bestaande risico’s die met fossiele energie samenhangen. Bovendien blijken niet alle veiligheidszorgen gefundeerd te zijn. Centraal staat de vraag: wat mag, kan en moet je als bestuurder doen wanneer bezorgde burgers aankloppen met veiligheidszorgen over de energietransitie?