Veiligheidszorgen als onderdeel van de energietransitie


RES gaat nu de uitvoeringsfase in. Daarbij gaan dingen veranderen, ook in de leefomgeving. Bestuurders krijgen daarom steeds meer te maken met vragen en zorgen over veiligheid. Hoe ga je daar als bestuurder mee om? En hoe kan je dit in perspectief zetten van de feitelijke risico’s?
Twee bestuurders van de werkgroep Bestuurlijk Overleg voor een Veilige Energietransitie in Nederland (BOVEN) gaan in gesprek over de omgang met veiligheidszorgen van burgers. De werkgroep zoekt manieren om het lokaal bestuur een integraal perspectief op veiligheids- en gezondheidsrisico’s te bieden als ondersteuning bij de lokaal bestuurlijke opgave om de energietransitie te realiseren.
De energietransitie zorgt voor nieuwe risico’s, maar leidt ook tot een afbouw van bestaande risico’s die met fossiele energie samenhangen. Bovendien blijken niet alle veiligheidszorgen gefundeerd te zijn. Centraal staat de vraag: wat mag, kan en moet je als bestuurder doen wanneer bezorgde burgers aankloppen met veiligheidszorgen over de energietransitie?