Energiecoöperaties als versnellers van de energietransitie

Energiesysteem
Expedition
Tijd: 11:15 -
12:15
Spreker(s):
Bram Busstra
Els Holsappel
André Jurjus
Frank Schoenmakers
Gerlach Velthoven
Siward Zomer
Bram BusstraEnergiecoöperatie Duurzaam Assen U.A.Bram Busstra werkte ruim 30 jaar als projectmanager in het buitenland. Samen met een partner had hij een adviesbureau in Burkina Faso en China en voerde hij als adviseur institutionele ontwikkeling meer dan 40 opdrachten uit op het terrein van bestuurlijke decentralisatie, gezondheidszorg, infrastructuur, rurale ontwikkeling, natuurbescherming en meer. Bram is sinds 2017 als vrijwillige voorzitter van de Raad van Commissarissen betrokken bij de energiecoöperatie Duurzaam Assen. Duurzaam Assen heeft twee PCR-zonnedaken in productie. Daarnaast zijn er twee zoneparken van elk ruim 20MWp en een derde zonnedak in voorbereiding.
x
Els HolsappelNP RESEls Holsappel werkt als thematrekker lokaal eigendom en als communicatieadviseur bij NP RES. Als thematrekker Lokaal eigendom draagt ze bij in de kennisontwikkeling, het delen van kennis en ervaring op het gebied van lokaal eigendom en ondersteunt ze RES-regio’s op dit thema, onder andere bij de verankering in beleid. Als communicatieadviseur is ze betrokken bij de thema’s energiesysteem en wind, onder andere bij de projecten De wereld van B, Transform.Hackathon en de Helpdesk Wind op Land. Ze is bestuurder van de lokale energiecoöperatie BrummenEnergie.
x
André JurjusEnergieSamen
x
Frank SchoenmakersEnergiecoöperatie De WindvogelFrank Schoenmakers is sinds 2017 penningmeester van De Windvogel. In deze 5 jaar was hij verantwoordelijk voor diverse activiteiten. Onder andere: de overgang naar het nieuwe Participatie model. Het succesvol uitschrijven van 3 participatie rondes die de totale leden participatie verdubbeld hebben. Betrokken bij de realisatie van Econobis voor de sector en de implementatie ervan bij De Windvogel. De financial close van Overwind Vlaardingen, voor de realisatie van 2 nieuwe 3,6 MW windmolens.
Het penningmeesterschap bij De Windvogel doet Frank naast zijn ICT werk, dat hij al ruim 30 jaar doet. Frank heeft zich gespecialiseerd op de Energiesector en heeft 10 jaar bij Eneco gewerkt. Daar was hij onder andere betrokken bij de samenwerking met St. Natuur & Milieu rond Zeekracht.
Sinds 2019 is Frank zelfstandig ICT consultant in Energie sector o.a. rond congestiemanagement (GOPACS) van de netbeheerders.
Tenslotte is Frank zeilinstructeur op Waddenzee en de Friese wateren: Letterlijk zelf bewegen door de windenergie is het mooiste dat er is.
x
Gerlach VelthovenBurgerwindcoöperatie West-BetuweGerlach Velthoven is medeoprichter van Betuwewind (voluit: Burgerwindcoöperatie West-Betuwe), tijdens de ontwikkeling van de windparken van Betuwewind was bij voorzitter van de coöperatie en deed ook het omgevingsmanagement. Vanaf 2018 is hij directeur van de coöperatie en de exploitatie B.V.’s. Naast Betuwewind is hij ook directeur van EnergieSamen Rivierenland, een regionale koepel van coöperaties en trekt hij regelmatig het land in als inspirator, trainer of coach van coöperatieve ontwikkelaars van zon en wind.
Al voor dat hij in de coöperatieve energiewereld terecht kwam hield hij zich bezig met duurzame bedrijven op het gebied van o.a. natuurvoeding en Derde Wereldartikelen. Ook was hij 20 jaar verbonden aan Hogeschool Utrecht als docent marketing en werkte hij voor verschillende communicatiebureaus.
x
Siward ZomerEnergie Samen, ParticipatiecoalitieSiward Zomer is coöperatief directeur van Energie Samen de branchecoöperatie van energiecoöperaties en secretaris van de Europese federatie van Energiecoöperaties REScoop.eu en bestuurslid bij de NVDE. Hij zit namens de energiecoöperaties en agrariërs met windturbines aan de elektriciteitstafel van het klimaatakkoord. Siward is 7 jaar voorzitter geweest van coöperatie De Windvogel en heeft verschillende coöperatieve windparken mede-ontwikkeld. Hij is daarnaast nog STAK bestuurder bij Windpark Zeewolde en Windpark Duurzame Energieproductie Exloermond.

In zijn vrije tijd is hij bestuurder bij twee lokale energiecoöperaties in Amsterdam, De Groene Hub (Gaasperdam) en MeerEnergie (Watergraafsmeer).
x

Overal in het land worden energieprojecten gerealiseerd waarvan inwoners (mede)eigenaar zijn. Vaak leveren deze projecten een meerwaarde op voor de omgeving en leveren ze de gemeenschap de middelen op om de energietransitie te kunnen versnellen. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk laten we zien wat er kan, wat daarvoor nodig is en wat dit betekent voor de overheid, de markt en de inwoners zelf.