BESTUURLIJKE SESSIE: Versnelling van de energietransitie en zorgvuldigheid gaan onmogelijk samen

Leefomgeving
Mission 2
Tijd: 15:15 -
16:15
Spreker(s):
Jan Jacob van Dijk
Job Fackeldey
Olof van der Gaag
Maarten van Poelgeest
Guido Rijnja
Jan Jacob van DijkBetuwewind en het uitvoeringsoverleg Energiesysteem
x
Job FackeldeyProvincie Flevoland
x
Olof van der GaagNVDE
x
Maarten van PoelgeestTafel Gebouwde Omgeving van het KlimaatakkoordMaarten van Poelgeest is partner bij AEF. Hij werkt aan de thema's Energietransitie, Wonen (wooncoöperaties), Gebiedsontwikkeling, Ruimtelijke Ordening, Onderwijs en bestuurlijke vraagstukken. Per 1 november 2019 is Maarten voorzitter van de tafel Gebouwde Omgeving van het Klimaatakkoord. Hij was van 2006 tot 2014 wethouder van de gemeente Amsterdam en verantwoordelijk voor Ruimtelijke Ordening, Gebiedsontwikkeling, Klimaat & Energie.
x
Guido Rijnja RijksvoorlichtingsdienstGuido Rijnja maakt sinds 1982 werk van overheidscommunicatie bij gemeenten en ministeries. Bij de Rijksvoorlichtingsdienst ontwikkelde hij ‘dilemmalogica’ als hulpmiddel om eerder actief contact te maken bij heikele opgaven. In 2012 promoveerde hij op een proefschrift over hoe ambtenaren omgaan met tegenspel (www.genietenvanweerstand.nl).
x

Bestuurders krijgen voorrang bij inschrijving voor deze sessie

Hoe kunnen we de procedures in de energietransitie versnellen en ook recht doen aan de democratische processen met bijbehorende zorgvuldigheid? In deze sessie gaan we onder leiding van Guido Rijnja aan de slag met dit dilemma met onder anderen Olof van der Gaag (NVDE), Jop Fackeldey (gedeputeerde Flevoland), Jan Jacob van Dijk (voorzitter RES Beraad) en de sessiedeelnemers. Dit doen we met behulp van Dilemmalogica. Dat is een methode die helpt om bij lastige opgaven contact te maken over wat partijen (in dit geval ondernemers, netbeheerders, overheid en inwoners) uiteendrijft én wat hen verbindt. In drie stappen breng je de zorgen van betrokkenen in kaart, analyseer je wat er schuurt en bied je transparantie en perspectief.