BESTUURLIJKE SESSIE: De ruimtelijke toekomst van Nederland

Olger heeft twee studies aan de Universiteit Twente afgerond; hij studeerde Bestuurskunde en Civiele Techniek.


- Gebiedsheemraad Oude IJssel
- Waterketen (beheer, innovatie, strategie)
- Grondstoffen uit water, circulariteit en slibverwerking
- Ketensamenwerking (gemeenten, drinkwaterbedrijf)
- Schoon water: emissies en diffuse belasting
- Klimaat: mitigatie en energietransitie



In 2000 ging hij als gemeentesecretaris aan de slag bij de gemeente Midden-Drenthe. In 2013 maakte hij de overstap naar het onderwijs en werd hij Voorzitter van het college van bestuur van de Gereformeerde Scholengroep in Groningen.
Naast zijn dagelijkse werk heeft Tjisse Stelpstra vele bestuurlijke functies vervuld binnen het toenmalige GPV (hoofdbestuur en voorzitter politiek vormingsinstituut) en in het onderwijs. Vanaf 2007 was hij actief in de Drentse politiek als commissielid en vanaf 2011 als fractievoorzitter van de ChristenUnie in provinciale staten.
Bestuurders krijgen voorrang bij inschrijving voor deze sessie
De ruimte in Nederland is schaars. Naast de opgave voor energietransitie zijn er andere opgaven die ruimte vragen. Denk hierbij aan woningbouw, natuurontwikkeling, ruimte voor klimaatadaptatie en mobiliteit. Hoe komen we op gebiedsniveau tot afstemming tussen verschillende opgaven? Wat kan mogelijk worden gecombineerd? En wat is daar dan voor nodig? Maar ook waar moeten echt keuzes worden gemaakt?
In deze sessie gaan we met bestuurders in gesprek over hoe de verschillende ruimtelijke opgaves elkaar raken. En op welk schaalniveau kun je het beste tot welke keuzes komen? Schaalniveau van de provincie? De regio? De gemeente? (inter)nationaal? En wat betekent dat dan voor de samenwerking tussen Rijk, provincie, gemeenten, waterschappen, maatschappelijke organisaties, bedrijven en inwoners?
Alle opgaven naast elkaar realiseren lukt niet, gelukkig liggen er veel kansen op opgaven te combineren. Daarvoor moeten we samen optrekken. Doet u mee met dit gesprek?