Energie & armoede: dozen schuiven of echt het probleem aanpakken?

Participatie & communicatie
Glow
Tijd: 13:15 -
14:15
Spreker(s):
Floris Baggerman
Neo de Bono
Djoera Eerland
Floris BaggermanBuurkrachtFloris werkt alweer 4 jaar mee aan de missie van Buurkracht om samen met bewoners buurten leefbaarder, duurzamer, socialer, inclusiever, groener en aantrekkelijker te maken
x
Neo de BonoSoco Soco & Moerwijk CoöperatieNeo woont als een moderne monnik en missionaris in Moerwijk, 1 van de armste wijken van Den Haag en van Nederland.
Neo werkt als Maatschappelijk Projectontwikkelaar en Sociaal Ondernemer met Soco Soco en de Moerwijk Coöperatie aan een inclusieve, circulaire, coöperatieve stad & samenleving. Dit doet hij door het benutten van sociale overwaarde en overvloed om zo de samenredzaamheid van (nieuwe) Nederlanders te vergroten.
x
Djoera EerlandBuurkrachtSinds 2014 betrokken bij Buurkracht en elke dag bezig om onze ondersteuning aan bewonersinitiatieven nòg beter te maken, zodat zij hun buurkracht succesvol kunnen inzetten. Hiervoor werkt hij nauw samen met universiteiten, hogescholen en kennisnetwerken.
x

In de Haagse Moerwijk zijn veel woningen slecht geïsoleerd. Bewoners worstelen met de hoge energierekening en huurders hebben geen grip op het tempo van isoleren van hun huizen. Bespaaracties (denk: radiofolie, tochtstrips, ledlampen) zijn zo’n kleine druppel op de gloeiende plaat, dat het bijna beledigend is. Bespaardozen van de gemeente eindigen dus ook nogal ’s op Marktplaats.

Wat nodig is, is ingrijpen waar het ècht helpt en dat ook afmaken. Hoe zou het dan wel moeten? Neo de Bono van de Moerwijk Coöperatie, schetst de problematiek van binnenuit. Floris Baggerman van Buurkracht vertelt over hun missie en ervaringen met energie & armoede in o.a. Anjum, Delft en Nissewaard. Aan de zaal is het mee te denken, concreet en creatief, met een aanpak die wél helpt. Woningcorporaties, overheden op alle schalen en adviseurs: een grote uitnodiging om mee te denken en doen!