Gesprekstafels

Bij de gesprekstafels op het ontmoetingsplein ga je gedurende de dag in gesprek over diverse onderwerpen. Zo kom je meer te weten over onderwerpen als energie-infra, warmteregie, isoleren of all-electric. Of ga in gesprek over JongRegio en participatie. Kom je langs?

In gesprek over wind 
Heb je vragen over de nieuwe normen voor wind? Of wat je als gemeente moet doen aan de start van een windtraject? Kom dan langs bij de gesprekstafel over wind. Bij onze tafel kun je informatie krijgen over allerlei thema’s: bijvoorbeeld over nut en noodzaak van wind op land, gezondheidseffecten en participatie. Laat je bijpraten over het stappenplan voor gemeenten bij de ontwikkeling van windprojecten. Op de website van de Helpdesk Wind op Land vind je alle informatie die je nodig hebt in de verschillende fasen van windprojecten. Naast kennisdeling via onze website organiseren we ook kennissessies en bieden we concrete hulp aan gemeenten/regio’s bij hun vragen over wind op land. Of stel je vraag aan de Expertpool, waar je expertise kunt inhuren die je zelf niet in huis hebt.   

In gesprek over zon 
Hoe kan ik zon op maatschappelijk vastgoed stimuleren? Hoe kan ik ondanks netcongestie toch zonne-energie op daken realiseren in mijn gemeente? Wat zijn de mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepenalen op en rondom monumentale panden? Kom langs bij onze zonnige gesprekstafel met je concrete vragen over de realisatie van zonprojecten. Wij helpen je graag verder! 

De Helpdesk Zonopwek biedt ondersteuning aan gemeentes, RES-regio’s, provincies of waterschappen bij de realisatie van zonprojecten volgens de voorkeursvolgorde zon. Op de website vind je praktijkvoorbeelden, een kennisbank en een handreiking. Daarnaast organiseren we regelmatig kennissessies over verschillende zon-gerelateerde thema’s. Via de expertpool kun je expertise inhuren die je zelf niet in huis hebt. 

In gesprek over energie-infra 
Als gemeente of provincie werken aan grote energie-infrastructuurprojecten uit het MIEK of het PEH is best een uitdaging. Dan kun je wel wat hulp gebruiken. De expertpool MIEK-PEH kan helpen op het gebied van ruimtelijke ordening. Deze bestaat uit een team van RVO-adviseurs en een pool van onafhankelijke deskundigen. Onze experts zorgen voor een maatwerkoplossing door de gemeente of provincie te koppelen aan een deskundige met veel ervaring en expertise binnen het energie-infrastructuur domein. De expertpool ondersteunt met een projectleider voor overzicht en kennis, het in kaart brengen van de verschillende projecten en procedures of het schrijven van een plan van aanpak voor een energie-infrastructuurproject. Kom langs bij onze gesprektafel, maak gebruik van de expertpool en check onze site

In gesprek over warmteregie 
Kom langs en krijg hulp bij het Warmteprogramma en je organisatieopzet. Aan de gesprekstafel warmteregie vind je op wisselende momenten experts van NPLW, MSG Strategies en De WarmteTransitieMakers. Zij praten je bij over het Warmteprogramma en het inrichten van de gemeentelijke organisatie. Dat doen we laagdrempelig en concreet. Zo praten we je bij over het ondersteuningsaanbod, waarmee NPLW jou in 2025 ondersteunt bij het opstellen van een Warmteprogramma. En ligt de Handreiking Warmteprogramma voor je klaar, hét naslagwerk waarmee je nu al aan de slag kunt. Tot slot hebben we voorbeelden van hoe je je warmteorganisatie kunt inrichten, van functies tot concrete Fte’s waarmee je rekening moet houden. Kom naar onze gesprekstafel en je weet meer! 

In gesprek over warmtenetten 
Over warmtenetten raak je eerlijk gezegd niet uitgepraat. Daarom verwelkomen we jou graag aan onze gesprekstafel. Wil je handvatten hoe je een warmtenet regelt? Bijvoorbeeld hoe je een (publiek) warmtenet organiseert en welke keuzes je kan maken? NPLW maakte een e-magazine met concrete voorbeelden van gemeenten die aan de slag zijn gegaan met het opzetten van een warmtebedrijf. Praat aan onze gesprekstafel met een koplopergemeente met een mooi voorbeeld uit de praktijk. Samen met collega-ambtenaren, NPLW’ers en een vertegenwoordiger van EBN biedt deze tafel waardevolle inzichten voor iedereen die betrokken is bij warmtenetten. En benieuwd naar mini-warmtenetten? Ook daarvoor kun je bij onze gesprekstafel terecht.  

In gesprek over all-electric 
Er is niet één oplossing, maar per wijk moet steeds gekeken worden naar wat kan en waar de lokale voorkeuren liggen. Voor een deel van de wijken zijn er plannen om de komende 10 tot 15 jaar direct de stap te maken naar aardgasvrij, door in te zetten op een warmtenet of volledig elektrische warmtepompen. Overal waar dit niet het geval is kan stapsgewijs verduurzaamd worden met isolatie en een hybride warmtepomp. Hoe doe je dit als gemeente? En wat is de impact voor gemeenten in relatie tot de wijkaanpak? Leer van andere gemeenten die hun inwoners informeren en helpen met all-electric oplossingen. Het lijkt een individuele route, maar een collectieve aanpak kan bijdragen de regie te pakken ten aanzien van netcongestie, duidelijkheid en schaalvoordeel. Ga het gesprek aan en wissel ervaringen uit over een collectieve aanpak voor all-electric wijken. 

In gesprek over isoleren & energiearmoede 
Tijdens de deelsessies over (opschalen) isolatieaanpak, energiearmoede, energie voor iedereen, enz. bespreken we hoe verschillende gemeenten dit hebben aangepakt. Welke vormen van aanbestedingen en niet-aanbestedingen zijn succesvol? Welke doelgroepen zijn relevant voor jouw gemeente, en wat zijn de mogelijkheden voor (natuurinclusieve) isolatie? Aan de gesprekstafel verkennen we samen verder de kansen voor isolatie en het tegengaan van energiearmoede. De uitdaging is groot maar niet onmogelijk: er is de komende jaren budget om 1 miljoen woningen te isoleren. We horen graag van jou waar kansen liggen voor opschaling en samenwerkingen met energiecoöperaties. 

In gesprek over warmtebronnen 
Ken jij al veel varianten van warmtebronnen? Voor een warmtenet zijn er verschillende, zoals: aquathermie, bio-energie voor collectieve verwarming, bodemenergie, geothermie, restwarmte en zonnewarmte. Heb jij de aquathermieviewer al eens bekeken? Daarin staat informatie over de potentie voor thermische energie uit oppervlakte, afval en drinkwater in je eigen omgeving. Dit en meer warmtebronnenweetjes ontdek je aan deze gesprekstafel. Of ga in gesprek met een vertegenwoordiger van publiek energiebedrijf Energie Beheer Nederland (EBN). TNO ontwikkelde een geothermiekaart en gaat daarover graag in gesprek. Kortom: genoeg te ontdekken. En ga vooral ook het gesprek aan met collega’s van omringende gemeenten, want warmtebronnen houden zich over het algemeen niet aan gemeentegrenzen.  

In gesprek met JongRegio 
JongRegio zorgt ervoor dat jongeren in hun regio kunnen meedenken en meepraten over de energie- en warmtetransitie. Zo zorgen ze ervoor dat de goede ideeën van jongeren worden meegenomen en dat de gemaakte plannen aansluiten bij hoe jongeren hun toekomst voor zich zien, zodat ze kunnen leven in het Nederland waar zij graag in willen wonen. 

De regio’s staan voor belangrijke beslissingen die de toekomst sterk beïnvloeden. Daarom is het van belang dat jongeren actief worden betrokken bij het vormgeven van het Nederland van morgen. JongRegio is een snelgroeiende stichting met idealen, lef en visie. JongRegio is regionaal georganiseerd: er zijn 30 regio’s waar ze mee willen denken aan een toekomst met energiezekerheid. De jongeren zetten regionaal stappen om landelijk het verschil te maken. Daar krijgen ze energie van. Voor meer info, check de website: JongRegio.

In gesprek over participatie 
Het betrekken van bewoners is essentieel in de energietransitie, ook bij projecten zoals wind- en zonneparken die een grote impact kunnen hebben op lokale gemeenschappen. Bij deze gesprekstafel kun je een sneak preview krijgen van de nieuwste versie van de monitor inwonerparticipatie. Deze monitor geeft inzicht in hoe gemeenten de afgelopen jaren hebben gewerkt aan inwonerparticipatie en welke knelpunten ze zijn tegengekomen. Daarnaast kun je leren van verschillende participatieprocessen en de lessen die daaruit zijn getrokken. Kom langs bij onze gesprekstafel en ontdek hoe we samen de toekomst van duurzame energie vormgeven! 

Test de vernieuwde NPLW-website 
Het NPLW ondersteunt gemeenten met kennis en handelingsperspectief over de lokale warmtetransitie. Daar hoort natuurlijk een moderne, klantvriendelijke website bij. Eind dit jaar lanceren we een nieuwe website waarmee we gemeenten nog beter kunnen informeren. Help jij ons mee om de website te verbeteren? Ervaar alvast de nieuwe website. Natuurlijk horen we graag jouw input en goede ideeën. 

In gesprek over verduurzaming bedrijventerreinen 
Hoe zet je stappen richting het verduurzamen van bedrijventerreinen? Het Programma Verduurzaming Bedrijventerreinen Nederland (PVB) versnelt de verduurzaming van bedrijventerreinen door samenwerking tussen bedrijven en publieke partijen te ondersteunen. Het PVB biedt expertise aan waarmee parkmanagers, ondernemers, gemeenten en vastgoedeigenaren aan de slag kunnen. Hoewel de energietransitie nu veel aandacht krijgt door netcongestie en energieschaarste, pleit PVB voor een integrale aanpak. Naast energie richt het programma zich ook op klimaatadaptatie, vergroening, circulariteit, biodiversiteit en een gezonde werkomgeving. Zo is het PVB onderdeel van het toekomstbestendig maken van bedrijventerreinen in Nederland.